ze szpinakiem.
Przepis pochodzi z wydanej przez Arkady Wyśmienitej Kuchni Francuskiej.
Jest prosty i zawsze się udaje, a przgotowanie tarty można podzielić na kilka etapów (np. w kolejnych dniach). U mnie tarta, niezależnie od nadzienia i wielkości znika błyskawicznie. W oryginale przepis na 6 tartaletek co odpowiada proporcjom na 1 średniej wielkości tartę.
Ciasto:
175 g mąki
85 g masła
1 zółtko
30-45 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Mąkę wsypać do miski. Masło posiekać i dodać do mąki. Wymieszać, by powstały drobne grudki. Zrobić zagłębienie i wlać żółtko wymieszane z wodą i solą. Mieszać widelcem aż powstanie gęste ciasto. Owinąć i zamrozić na 30 minut (możnma zamrozić na dłużej).
Wysmarować masłem formę na tartę. Ciasto rozwałkować (na oprószonej mąką stolnicy) na place o grubości 3-4 mm. Ciasto przełoży do formy, wypełniająć również brzegi formy. Ponakłuwać spód dość gęsto (np. widelcem). Podpiec prze 8 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Nadzienie z porów:
2 łyżki masła
1 cebula pokrojona w talarki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3 średnie pory pokrojone w talarki albo półtalarki
55 g tartego sera gruyer lub inne go twardego, pikantnego sera
3 jaja
300 ml gęstej śmietany
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić cebule i tymianek, smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać pory i smażyć jeszcze 10-12 minut aż będą miękkie.
Przełożyć na ciasto. Posypać serem. Ubić jaja i śmietaę z gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wlać masę na warzywa.
Zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach, aż masa zetnie się i będzie złocista.
Nadzienie ze szpinaku:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
4-5 ząbków czosnku
55 g tartego sera gruyer lub inne go twardego, pikantnego seraSmacznego.
3 jaja
300 ml gęstej śmietany
sól i pieprz
Szpinak rozmrozić, podgrzewając na odkrytej patelni. Gdy dobrze odparuje dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz, chwilę poddusić. Przełożyć na ciasto. Posypać serem. Ubić jaja i śmietanę z pieprzem i solą. Wlać masę na warzywa.
Zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach, aż masa zetnie się i będzie złocista.
Podawać ciepłą lub odgrzaną w piekarniku.
Artesanko!
OdpowiedzUsuńJestem na diecie,wiec pozwolisz,ze nie bede komentowala zadnych smakolykow.
Zmienie temat.
Prosze powiedz cos na temat wloczki moher super kid ,tej cieniowanej z e dziewiarki.Czy "gryzie' i wogole jest cos warta.
Pozdrawiam
Ewa
Ewo,
OdpowiedzUsuńGeneralnie włóczki Alize lubię, ale tej nie znam włóczki, więc nie moge pomóc.
Z tej grubości gorąco polecam włóczkę fonseca - super efekt połysku, rewelacja na wieczorowe szale i dodatki.
Z pozdrowieniam
artesanka
Dziekuje
OdpowiedzUsuńi pozdrawiam
Ewa
Artesanko!
OdpowiedzUsuńZamowilam fioletowa fonsece i na probe moher super kid ze wzgledu na to ,ze jest cieniowany.Jak sie okaze do "kitu" to poinformuje.
Do tej pory ,moja ukochana wloczka jest himalaya kasmir /10dkg-550m/
Pozdrawiam
Ewa
Z fioletowej na pewno będziesz zadowolona - jest rewelacyjna i niesamowicie wydajna. Można robić na całkiem grubych drutach (ja robiłam na 4), bo jest puchata.
OdpowiedzUsuńCzekam na Twoją opinię o cieniowanym moherze.
Z pozdrowieniami
artesanka
Ze szpinakiem robię tartę dość często, ale z porami... hmmm :)
OdpowiedzUsuń