W odpowiedzi na zapytanie do poprzedniego posta.
Przecier morelowy zrobilam w Thermomixie, ale można i przy użyciu zwyklego malaksera.
Rozdrobniłam zupelnie 1,2 kg moreli (jak najdojrzalszych) z 30 dkg cukru. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są morele.
W Thermomixie przecier gotował się 20 minut, a potem zawekowałam go gotując słoiczki w kąpieli wodnej przez 20 minut od zagotowania wody.
Wcześniej, bez Thermomixa, gotowałam przecier w teflonowym garnku, na najmniejszym gazie, mieszając jak najczęściej, przez 30 minut od zagotowania.
I jeszcze jedna rada pośrednio związana z sezonem owocowym. Nie mogłam doczyścić plastikowego wkładu do zlewy i samego zlewu z różnych spożywczych plam, szczególnie owocowych. Wilgotny wkład i zlew posypałam niewielką ilością proszku do zmywarki i po kilku minutach wyczyściłam na błysk bez problemu. Proszkiem do zmywarki można też czyścić plamy spożywcze na odzieży, ale warto wcześniej sprawdzić czy materiał nie odbarwia się pod wpływem proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.