Ciasteczka owsiane (albo zbożowe):
składniki suche:- 1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru, najlepiej ciemnego cukru trzcinowego
- 3 łyżki masła rozpuszczone w 4 łyżkach miodu
- 1 łyżka sody rozpuszczona w 4 łyżkach gorącej wody
- składniki suche dokładnie wymieszać,
- składniki mokre też wymieszać - soda bardzo buzuje, więc raczej w sporym naczyniu,
- połączyć składniki mokre i suche w jednolitą masę,
- formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe,
- układać na papierze do pieczenia i rozpłaszczać w okrągły placuszek,
- piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut - powinny byc rumiane, złociste, ale nie ciemnobrązowe, po wyjęciu z pieca są miękkie - stygnąc twardnieją.
Moje modyfikacje:
1. nie miałam dosyć wiórków kokosowych, więc dałam wiórki pół na pół z sezamem
2. niewielki dodatek rodzynek
3. płatki owsiane pół na pół z żytnimi
4. nieco mniej cukru i miodu, bo są dość słodkie
Ciasteczka są znakomite, sprawdzają się jako pożywna przekąska i podobno można je długo przechowywać. Tego ostatniego nie udało mi się sprawdzić, bo zostały zjedzone na pniu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.